> Welkom op de website van BASED REAL ESTATE - uw partner in bedrijfshuisvesting > Het adres voor aanhuur, verhuur, aankoop, verkoop, beleggingen en heronderhandeling van bestaande huurcontracten > 

Volg ons:

twit facebooklinkedin

BASED NIEUWS | Altijd op de hoogte

Amsterdam trekt meer buitenlandse bedrijven

Nieuwe cijfers laten gestage groei zien van de hoofdstedelijke aantrekkingskracht. Amsterdam weet meer buitenlandse bedrijven te trekken. Dit nieuws maakte Amsterdam Inbusiness (AIB) onlangs bekend.

Met 126 nieuwe buitenlandse bedrijven in 2012 tegen 118 in 2011 is de aantrekkingskracht van de hoofdstedelijke regio licht gegroeid. Het levert 1344 directe ­arbeidsplaatsen op, al komt bijna de helft daarvan door verhuizingen binnen Nederland. Lees het hele persbericht van Amsterdam Inbusiness hier.

PERSBERICHT

Vestigingsklimaat regio Amsterdam onverminderd sterk

Cijfers 2012: groei buitenlandse bedrijven en banen, meer faillissementen door crisis

Het afgelopen jaar hebben 126 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam, gezamenlijk goed voor 1344 directe arbeidsplaatsen. Dit presenteert amsterdam inbusiness (aib), de marketing- en acquisitieorganisatie van de Metropoolregio Amsterdam, vandaag. De meeste nieuwkomers zijn actief in de ICT-sector, de creatieve industrie en de zakelijke dienstverlening. Ook hebben in 2012 als gevolg van de economische crisis enkele tientallen buitenlandse bedrijven die al in de regio waren gevestigd hun deuren moeten sluiten.

De afgelopen jaren trok de regio jaarlijks tussen de 100 tot 120 nieuwe buitenlandse bedrijven aan. Op dit moment telt de regio Amsterdam circa 2000 buitenlandse bedrijven goed voor ongeveer 15% van de totale werkgelegenheid.

Wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken): ‘Deze banen en groei zijn belangrijk in lastige tijden. Door de mondiale crisis stijgt het aantal faillissementen, verliezen mensen hun baan en wordt de concurrentie met andere Europese steden alleen nog maar heftiger. Dat we in de Amsterdamse regio bedrijven blijven aantrekken en vast weten te houden, geeft vertrouwen voor de toekomst. We doen er de komende jaren nog een schepje bovenop.'

126 nieuwe bedrijven, 11 bedrijven breiden uit

Voor 114 van de 126 nieuwe bedrijven geldt dat zij zich voor het eerst hebben gevestigd in de regio Amsterdam. Vijf bedrijven zijn verhuisd binnen Nederland (Cargill, Crocs, Peugeot/Citroen, Douwe Egberts en American Medical). Zeven nieuwe bedrijven hebben naast een kantoor elders in Nederland een vestiging geopend of zijn een nieuwe activiteit gestart in de regio Amsterdam. Uitbreidingen bij 11 bedrijven die hier reeds gevestigd waren hebben voor 600 nieuwe arbeidsplaatsen gezorgd.

Hoofdkantoren

De regio Amsterdam is al jaren een populaire vestigingsplaats voor hoofdkantoren. In 2012 vestigden 25 internationale bedrijven hun hoofdkantoor in de regio, goed voor 972 nieuwe arbeidsplaatsen. Dit komt onder meer door de aanwezigheid van veel internationaal georiënteerde zakelijke dienstverleners in de regio en goede bereikbaarheid via Amsterdam Airport Schiphol.

Life Sciences

Opvallend is de groei van het aantal bedrijven in ‘rode' life sciences (gezondheid en medische apparatuur). Het afgelopen jaar vestigden zich 9 nieuwe bedrijven in deze sector, waaronder het Turkse Alvimedica en het Amerikaanse Bioventus.

Verenigde Staten en Azië

Ook het afgelopen jaar kwam het overgrote deel van de nieuwe bedrijven uit Noord Amerika: 52 in totaal, waarvan twee bedrijven uit Canada en de rest uit de Verenigde Staten. De groei van het aantal bedrijven uit Azië loopt iets terug ten opzichte van vorig jaar. Zij hebben vooral last van een krimpende afzetmarkt voor hun producten. Dat geldt in mindere mate voor Amerikaanse bedrijven die - veelal met innovatieve diensten in de ICT en creatieve sector - de Europese markt opgaan. In 2011 was 37% van het totaal aantal gevestigde bedrijven in de MRA afkomstig uit USA, voor 2012 is dat 46,5%.

Economische crisis

Door toenemende concurrentie in veel sectoren en beperkte economische groei hebben ook buitenlandse bedrijven moeite om te overleven. In 2012 sloten enkele tientallen buitenlandse bedrijven hun deuren, waarvan 15 bedrijven met meer dan 20 werknemers.

Samenwerking Metropoolregio Amsterdam

Onder leiding van de burgemeesters en wethouders Economische Zaken van de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer hebben het afgelopen jaar verschillende handelsmissies plaatsgevonden. Deze gingen onder meer naar de Verenigde Staten, India, Japan, Korea en Turkije.

Amsterdam inbusiness

Amsterdam inbusiness is opgericht in 2007 en begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging in de regio en ondersteunt het bestaande, internationale bedrijfsleven. Binnen amsterdam inbusiness werken de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer samen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

 

logo footer

BASED REAL ESTATE B.V.
John M. Keynesplein 13
1066 EP Amsterdam

Telefoon:
020 20 44 595

E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Web:
www.based.nl

Algemene voorwaardenSitemap © BASED REAL ESTATE 2012  |  Ontwikkeld door Buro210